Breinspoken voor volwassenen

Het breinspoken platform is speciaal voor kinderen die een ouder met dementie hebben. Het is wel belangrijk dat volwassenen ze daarbij begeleiden. Niet alleen de gezonde ouder, maar ook de leerkracht, hulpverlener, opa en oma, en andere vertrouwde volwassenen. Vandaar deze pagina voor volwassenen.

Op deze website bieden we kinderen van 4-18 jaar waardevolle informatie over de ziekte en het leven met dementie. We leggen niet alleen uit wat dementie is. Het gaat ook over hoe een zieke ouder kan veranderen. Wat kun je verwachten? En het gaat over veranderingen in het gezin en alle emoties die daarbij tevoorschijn komen. 

We begrijpen dat deze informatie heel confronterend kan zijn en dat het voor heftige emoties kan zorgen. Het is belangrijk om je daarvan bewust te zijn. We raden je dan ook aan om alle informatie eerst zelf door te nemen voordat je kinderen deze site laat zien. Je weet dan wat ze te zien en te lezen krijgen, en je kunt alvast nadenken over hoe je hierover met ze kunt praten.

Zeker bij jonge kinderen adviseren we om de site samen te bekijken.

In gesprek met kinderen

Het is essentieel om tijd vrij te maken om met kinderen in gesprek te gaan. Dit kan ongedwongen tijdens een pauze, een wandeling of een kop thee. Het gaat erom dat kinderen ontspannen zijn. Als jij dan openstaat voor hun vragen kun je ze aanmoedigen om ook hun gevoelens te delen.

Tips voor gesprekken met kinderen

  • Erken de emoties. Het is normaal dat kinderen gevoelens van verwarring, verdriet, boosheid of frustratie ervaren. Het is zelfs mogelijk dat ze opluchting, onverschilligheid of helemaal niets voelen.

  • Leg veranderingen uit. Gebruik de beschreven veranderingen om met kinderen te praten over wat er gebeurt met hun zieke ouder. Hoewel de voorbeelden die we noemen niet precies hetzelfde hoeven te zijn, kunnen ze helpen om te praten over wat ze waarnemen en wat ze nog kunnen verwachten.

  • Wees eerlijk over de situatie, maar zorg ervoor dat je kinderen geruststelt en laat weten dat de dementie niet hun schuld is. Benadruk dat je er voor hen bent en dat ze altijd bij jou terechtkunnen met hun vragen en zorgen.

  • Leer kinderen begrip te tonen en zich in te leven in hun zieke ouder. Leg uit dat dementie een ziekte is die het gedrag en de persoonlijkheid van mensen kan veranderen, maar dat dit niet betekent dat hun ouder minder van hen houdt.

  • Denk aan duidelijkheid, regelmaat en structuur. Duidelijkheid en geborgenheid zijn belangrijk in een kinderleven waarin al zoveel verandert.

  • Benadruk het belang van zelfzorg voor kinderen. Moedig hen aan om tijd te besteden aan activiteiten die ze leuk vinden en laat weten dat het normaal is om af en toe tijd voor zichzelf te nemen.

Laat weten dat er professionele hulpverleners zijn die ze kunnen ondersteunen, mocht dat nodig zijn. Voor meer informatie kun je een mailtje sturen.

Jouw emoties mogen er ook zijn

Als volwassene ervaar je ook emoties en weet je misschien niet altijd hoe je erover moet praten. Dit is volkomen normaal. Daarom geven we ook advies aan kinderen over hoe ze met volwassenen kunnen praten over de ziekte. Als kinderen dus een gesprek met jou proberen aan te gaan, vertrouwen ze jou. Dat vertrouwen is kwetsbaar. Probeer je best te doen om open te zijn over jouw gevoelens en deze op een manier te uiten die aansluit bij de leeftijd van het kind.

Samen sta je sterker

​​De uitdagingen van dementie zijn niet makkelijk. De gezonde ouder staat er veel alleen voor. Dat is ronduit zwaar. Steun van familie, vrienden en leerkrachten is daarom nodig! Daarnaast staat er ook voor volwassenen professionele hulp en ondersteuning klaar. Voor meer informatie kun je mailen.

Ouders, verzorgers en leerkrachten kunnen deze switch gebruiken om de volwassenmodus aan te zetten. Hierdoor kun je aanvullende informatie lezen.

Cookies

Breinspoken maakt gebruik van analytische cookies voor inzicht in het gebruik van onze website. Bekijk onze privacy policy voor meer informatie.